Notater |
- Gik i Helsingörs lærde Skole, hvor Faderen indtil 17S0 var Rector, og deponerede 1781. I Juli 1782 tog han den philosophiske, i December 1783 den philologiske Examen og den 5te April 1786 theologisk Embedsexamen. Fra den 16de Juli 1784 til den 23de October 1787 var han Alumnus paa Borchs Collegium og skrev der 2 Disputatser. Ved Familielegater tiltraadte han 1787 sin Udenlandsreise og gik til Göttingen, hvor han studerede 2½ Aar og disputerede 1789 for den philosophiske Doctorgrad. Derfra tog han til det sydlige Tydskland, navnligen til Wien, og endeligen til Italien, hvor han opholdt sig i 1½ Aar. Der blev han Medlem af Societas Volscorum i Velletri og kom hjem sidst i 1791. Borgia og Zoega vare dengang de Mænd, der i Rom toge sig meget af de Danske og Baden var særdeles yndet af den Sidste. Efter Hjemkomsten skrev han flere lærde Afhandlinger og holdt i Vinteren 1792-93 et Privatissimum for Greverne Danneskjold-Samsöe og Schack over Billedhuggerkunstens, Maleriets og Architecturens Tilstand hos de Gamle. Den 23de August 1793 blev han Professor extraord. i Philologien ved Kjöbenhavns Universitet, dog uden Gage, og blev paa samme Tid Æresmedlem af Kunstacademiet. Under 15de August 1794 ansattes han som Professor extraordinarius Philologiæ et Eloquentiæ ved Universitetet i Kiel og var der tillige 2den Underbibliothekar; der skrev han en Mængde Programmer, men især en Prøve af en ny kritisk Udgave af Senecæ Tragedier, som vakte megen Opmærksomhed og Bifald. Den 13de Januar 1804 blev han efter Ansøgning derfra entlediget, og ilede hjem i Forventning om at blive sin Faders Eftermand, da denne havde isinde at nedlægge sit Embede; men dette Haab glippede og han stod i Begreb med at Føge et Præstekald (Glostrup), da han udnævntes under 13de Juli 1804 til Secretair ved Kunstacademiet og Slotsforvalter paa Charlottenborg. Han var tillige Medlem og Secretair ved Selskabet til de skjønne Videnskabers Forfremmelse.
Under sit Ophold i Kiel havde han endnu engang havt Leilighed til at besøge Udlandet, idet Hr. Dressier i Kiel, hvis Søn, der studerede Jura, Baden havde veiledet i flere Aar i latinsk Stiil og Sprog, holdt ham fri paa en tremaanedlig Reise, som Baden tilligemed den unge Mand foretog i det nordlige Tydskland.
I Kjöbenhavn levede Professor Baden ganske for Videnskaberne og opnaaede en høi Alder. 1823 blev han, efter Ansøgning, entlediget fra Kunstacademiet, men vedblev at være Slotsforvalter paa Charlottenborg. Han har i Öst’s „Materialier til et dansk biograpliisk-litterarisk
Lexicon“ Nr. 66, 77, 81, 82 og 83 givet nogle Brudstykker af sit Levnetsløb. Han var corresponderende Medlem af Videnskabernes Selskab i Göttingen og en af Redacteurerne ved den danske Ordbog.
Han ægtede den 4de Mai 1804 Pauline Sophia Olrik (fødden 17de Marts 1771, død den 17de Mai 1840), Datter af Justitsraad og Viceborgermester i Helsingör Christian Magnus Olrik og Anna Margaretha Jegind, med hvem
han havde 3 Døttre.
Den 9de Februar 1849 døde han efter et Par Dages Upasselighed.
|