Notater |
- B.S. Ingemann var dansk salmedigter og forfatter af historiske romaner. Han var søn af Birgitte Laursdatter Svane (1751-1809) & Provst, Severin Sørensen Ingemann (1735-99). Han er født i Torkildstrup Præstegård på Falster og er 4xtip oldebarn af Hans Svaning (1501) og Marine Severinsdatter Stage (1539)
Bernhard var yngst af 8 søskende, og kun 10 år gammel døde faderens i 1799. Familien flyttede til Slagelse, hvor han kom i latinskole, blev student 1806 og tog herunder filosofisk eksamen ved Københavns universitet.
Som ung student i København var Ingemann optaget af tidens skræklitteratur og skrev bl.a. selv flere spændende eventyr og fortællinger. Byen var for Ingemann en kontrast til den gamle præstegård på Falster, hvor han var vokset op. Miljøet herfra tog han senere med sig ind i sin digtning om blomster der "titte til hinanden" og "muntre fugle kalde på hverandre" i sine Morgensange for Børn.
Under englændernes bombardement af København 1807 blev hans bosted, bøger og ejendele lagt i aske, hvilket resulterede i at han tog tilbage til Slagelse.
Moderen døde i 1809 og hans digtning begyndte i en stemning af døds vished og melankoli. 1812 forlovede han sig med Lucie Marie Mandix, og udgav endnu en digtsamling: ‘Procne’. I 1816 udløb hans friplads på Valkendorfs kollegium men sikrede sig et toårigt rejsestipendium, som 1818-19 tillod ham tidens obligate dannelsesrejse til Tyskland, Frankrig og især Italien. Hans hjemkomst blev fejret med digte af Blicher og Grundtvig – Ingemann var blevet en af samtidens fremtrædende litterære personligheder.
Efter sin studierejse til Rom, hvor han bl.a. omgik billedhuggeren H.E. Freund og også mødte Bertel Thorvaldsen, blev han lektor i dansk ved Sorø Akademi. Her skrev han en række historiske digte og romaner, som blev meget læste. Bøgerne var levende og muntre og holdt fast ved den historiske ide, at Danmark var i fremgang, når konge og folk holdt fast ved gud.
Ingemann virkede ved Sorø Akademi, hvor han var lektor i dansk sprog og litteratur. Bl.a. skrev han: Morgensalmer til Brug for Eleverne i Sorøe Academies Skole (1822) og Morgensange for Børn (1837).
Hans mange salmer for børn gjorde ham især kendt, bl.a. Nu titte til hinanden,I Østen stiger solen op og Julen har bragt velsignet bud. Kritikeren Georg Brandes sagde herom: "Hans morgen- og aftensange er uforgængelige ..."
Ingemann skrev også nogle af de smukkeste danske salmer. Deilig er Jorden, Glade Jul og Lysets Engel gaar med Glands giver alle en følelse af tilværelsens rigdom og dybde.
Endvidere blev Ingemann blev berømt i sin samtid for en lang række historiske romaner om store skikkelser i Danmarkshistorien. Romanerne var spændende og letlæselige og henvendte sig dermed til et bredt publikum. De var inspireret af Walter Scotts historiske romaner og kom til at spille en stor rolle i den nationalromantiske vækkelse der for gennem landet i midten af 1800-tallet.
|