Notater |
- Det er svært at overskue og vurdere den indflydelse, jazztrompetisten: Arnvid Clement Meyer har haft for dansk jazz-og musikkultur. Ikke fordi der ikke er konkrete eksempler på initiativer og projekter, som i perioden 1950-1990 er blevet til virkelighed ved Arnvid Meyers medvirken, men fordi der er så mange.
Vi taler formentlig om det menneske, der har betydet mest for dansk jazzliv i det 20. århundrede: arbejdsblæksprutte, pædagog, underviser, organisator, konsulent, idémand, radioproducer, redaktør, avisskribent, projektleder og kraftstation bag utallige initiativer som Jazzmobile, Unicorn Jazz, Radio Jazz, JAZZPAR Prisen og meget mere.
Og så var han arkitekten bag Det danske Jazzcenter, der i 1971-1996 var en motor for jazzaktiviteter i ind- og udland som sekretariat, informationscenter og arkiv.
Meyer har efterladt sig plade- og arkiv-samlinger af international vægt. Jazzcentrets arkiver befinder sig i dag på Syddansk Universitet i Odense mens hans private samlinger er overgået til Det kgl. Bibliotek.
Arnvid Meyer voksede op i København og var allerede som 12-årig jazzinteresseret. Han begyndte at spille trompet under anden verdenskrig hos bl.a. Erik Parker fra Leo Mathisens Orkester. I 1950erne var han medlem af bl.a. Torben Ulrichs traditionelle Blue Note Jazz Band, og fra 1959-73 ledede han sit eget Arnvid Meyers orkester, der var et af samtidens væsenligste og mest populære skandinaviske swingorkestre, især kendt for samarbejdet med en lang række amerikanske gæstemusikere bl.a. Don Byas, Benny Carter, Buck Clayton, Bill Coleman, Vic Dickenson, Harry Edison, Roy Eldridge, Coleman Hawkins, Jay C. Higginbotham, Brew Moore, Charlie Shavers, Ben Webster og Mary Lou Williams...
Meyers eget vitale trompetspil var af højt format. I 1973 indstillede han musikkarrieren for helt at hellige sig formidling og organisering.
Gennem alle årene har Arnvid Meyer haft et tæt samarbejde med sin hustru, Karen Meyer, om både familieliv og jazzaktiviteter. Han fik i 1988 konstateret parkinsonisme, hvilket i stadig højere grad gjorde ham inaktiv.
Meyer modtog igennem årene adskillige hædersbevisninger bl.a. PH-Prisen (1981), Ridder af Dannebrog (1996) og IFPIs Hæderspris (2005).
|