Notater |
- Herluf Bidstrup, 10.9.1912-26.12.1988, dansk tegner, uddannet som maler på Kunstakademiet i København 1931-35. I 1936 blev han knyttet til dagbladet Social-Demokraten, som han forsynede med bl.a. politisk-satiriske tegninger og, i tillægget Hjemmets Søndag, en tegneserie uden ord, der skildrede almenmenneskelige relationer i humoristisk skær eller samfundsforhold og aktuel politik. Herluf Bidstrup var også en flittig bidragyder til tidsskrifter og årbøger som Kulturkampen, Blæksprutten og Svikmøllen.
I 1945 blev Herluf Bidstrup - med signaturen Bid. - medarbejder ved det kommunistiske dagblad Land og Folk. Hertil leverede han til sin død satiriske tegninger, rettet mod både Socialdemokratiet og de borgerligt-kapitalistiske samfund med USA i spidsen, men også hverdagspoetiske og let idealiserede skildringer af bl.a. livet i Østeuropa, Sovjetunionen og Kina. Bidstrup udgav flere rejsebøger om disse lande, hvor hans tegninger også fandt vid udbredelse. Han var mere kendt og skattet i østblokken end i Danmark, og i 1964 modtog han den prestigefyldte Lenin-fredspris.
Herluf Bidstrup illustrerede talrige bøger, bl.a. Boccaccios Dekameron (1943). Hans tegneserier blev fra 1938 udgivet årligt som Bid og Vid; et udvalg af tegninger ses i Tegninger gennem 50 år (1972).
I 2000 erhvervede Arbejdermuseet en samling på ca. 5.000 originalværker af Herluf Bidstrup.
|