Notater |
- Var en dansk-amerikansk stumfilmsskuespiller, som i 1914 flyttede til Hollywood for at forbedre sine karrieremuligheder
- Rejste ud på grund af skandale
Udvandrerarkivet afslører nyt kapitel om skuespilleren, som blev dansk-amerikansk stolthed
Navnet Jean Pierre Büron har givet kant på historien om den berømte dansk-amerikaner, Jean Hersholt, som har lagt til The Jean Hersholt Humanitarian Award, som bl.a. Oprah Winfrey har modtaget. Prisen overrækkes i forbindelse med Oscar-uddelingen. Jean Hersholt (1886-1956) følte sig åbenbart tvunget til at forlade Danmark, efter at han havde været indblandet i en større sædelighedsskandale i København i 1906-07. Her blev også Herman Bangs navn nævnt, omend han næppe blev udsat for politimæssige afhøringer. Det var på de tider, det var strafbart at være homoseksuel. Det er projektleder og historiker på Det Danske Udvandrerarkiv i Aalborg, Torben Tvorup Christensen, som nu kan føje nye detaljer til historien om Jean Hersholt, som forlod Danmark i 1908 og som via Canada kom til.
Et andet navn
Det var under navnet Jean Pierre Büron, Jean Hersholt rejste ud Danmark. Og det var det navn, Torben Tvorup benyttede, da han søgte i den store database Ancestry.com, fordi han ikke kunne finde data om Jean Hersholts udvandring. Det er i forbindelse med digitaliseringen af Hersholt-arkivet, Torben Tvorup har gjort opdagelsen. Udvandrerarkivet har fået Hersholt arkivalier af Holger Bladt, tidligere direktør for Udvandrerarkivet. De kom fra enken, Via Hersholt. Samlingen indeholder både breve og filmmanuskripter samt endog en frimærkesamling. Der er brev fra FBI-chefen, J. Edgar Hoover, og fra Californiens guvernør (1943-53) og senere højesteretspræsident, Earl Warren. Han ville gerne have en invitation til en Oscar-uddeling.
Tak fra Ingrid
Der er også et håndskrevet brev fra vor egen kronprinsesse, senere dronning Ingrid, som i marts 1945 takker for det søde børnetøj, der er sendt til babyen, nemlig Margrethe, der var på vej. Kronprins Frederik skriver selv en tak for lykønskningen ved datterens fødsel 16. april 1940. I samlingen er også en håndskrevet hilsen fra kronprins Frederik, senere Frederik IX, i anledning af brylluppet i 1935. Brevet er også underskrevet af Ingrid.
Samlingspunktet
Jean Hersholt blev samlingspunktet for de dansk-amerikanere, der var noget ved musikken. - Han og hustruen var igennem årene, stærkt engagerede i humanitært arbejde, fortæller Torben Tvorup. Arkivets digitalisering offentliggøres 3. juli ved en højtidelighed på Sohngårdsholm Slot. Sædelighedssagen startedes af et af Københavns smudsblade, der økonomisk presser søgte salgbare skandaler og i efteråret 1906 afsløredes den homoseksuelle drengeprostitution i hovedstaden. Jean Hersholt kom i malerlære. Han havde talent og tegnede og malede i sin fritid, men det var skuespillet, der interesserede ham. Det blev dog kun til småroller. Efter Torben Tvorup Christensens vurdering har det næppe været den anerkendte danske skuespiller, som nu ville prøve lykken i USA, der drog ud. Men han fandt den, blot noget senere i Hollywood. I Montreal traf han Via, født i Grenaa, og parret blev gift i 1914, men det blev kun til det ene barn, sønnen Allan. Til San Francisco I 1915 drog han med familien til San Fransisco i forbindelse med verdensudstillingen, og det lykkedes ham da også at få arbejde som maler. Det var også på det tidspunkt, at filmen for alvor begyndte at røre på sig. Hersholt rejste til Hollywood for at se, om der var chancer der. De første år I USA var drøje, men Jean Hersholt gav ikke op. Han markerede sig som såvel stumfilms- som taleskuespiller. Han mestrede karakterroller og spillede bl.a. sammen med Greta Garbo. På Udvandrerarkivet glæder Torben Tvorup Christensen sig over de nye detaljer, han har fundet om en kendt dansk-amerikaners liv og levned. - Der er til en dokumentar eller et foredrag, mener han.
|