Notater |
- Kunstmaler, Cand.polyt. (§5-medlem), Fabrikant, Grundlægger af samt Direktør og BM i A/S Sadolins Farver (S&H), Adm. Direktør og BNFM i A/S Sadolin & Holmblad (S&H) og A/S Kemisk Værk Køge (KVK - ejet af A/S Sadolin & Holmblad (S&H))Dragør
Kilder: Nikolaj Sadolin website.
- Hvordan er vi i familie med "Sadolin & Holmblad" og "Sadolin Farveland"
Meget kort kan forbindelse forklares således, at Gunnar - sammen med sin forlovede Esther Margrethe Schultz, som han siden blev gift me i 1910 - allerede i 1906 påbegyndte farvefabrikation i Fasangaarden på Frederiksberg. I 1907 stiftedes et interessantsskab, I/S Gunnar A. Sadolins Farver, med detagelse af - foruden Gunnar - Frode, Jørgen og Olaf samt vennen Olav Høgsbro. Dette blev i 1909 omdannet til et aktieselskab, A/S Gunnar A. Sadolin's Farvefabrik, og i 1911 kom broderen Knud hjem fra et arbejdophold på Cuba, og tiltrådte som leder af selskabets nyoptaget forretningsområde trykfarver, mens Gunnar fortsatte som direktør for malevarerne.
I 1912 flyttede A/S Gunnar A. Sadolin Farvefabrik ud til den af Lars Friis og Magnus Trap Rüdinger de la Laing fælles interessentskab, Holmblad's & Co.'s Eftf., og kort efter - stadigvæk i 1912 - købte A/S Gunnar A. Sadolin's Farvefabrik det noget mindre Holmblad & Co.'s Eftf. De to tidligere ejere blev i stedet blev ansat som henholdsvis regnskabsdirektør og merkantil direktør, hvorefter at selskabet blev navngivet A/S Sadolin & Holmblad & Co. Eftf. Frem til 1914 fortsatte de to oprindelige selskaber som to selvstændige afdelinger - under deres hidtige navne, hvorefter at foretog en egentlig fusion, og samtidig blev de la Laing afskediget. Han startede kort efter sin egen farvefabrik, og "stjal" firmaets "bedste" mænd. Men allerede mindre et årti efter, så købte man hans farvefabrik, der herefter blev nedlagt.
Efter nogle år fandt man - i 1919 ud af, at dette navn var for langt og man slettede derfor & Co.'s Eftf. i navnet, hvorefter at selskabet blot kom til at hedde A/S Sadolin & Holmblad eller blot "S&H". Frem til 1991 hed selskabet dette navn, og i forbindelse med at alle aktiviteter blev overført til nye datterselskaber kom selskabet til at hedde Nobel Industrier A/S og i 1995 Akzo Nobel A/S.
I de mellemliggende år fra 1919 til 1991 var der dog sket mange ting, og man opnåede bl.a. at blive blandt verdens fem største farve- og lakkoncerner (mens man i dag indgår i verdens største), at grundlægge fabrikker i over 30 lande (hvoraf nogle af dem stadigvæk eksisterer under navnet Sadolin, bl.a. i Afrika og Mellemøsten), at få hele Vesteuropa til at "pinotex'e", at etablere en af de mest kendte rollemodeller indenfor europæisk detalhandel, Sadolin Farveland, samt at lave det første aktieselselskab i Sovjetunionen med privat kapital, EKE-Sadolin A.S. (nu: ES Sadolin A.S.)
Ud af Sadolin & Holmblad spang i øvrigt datterkoncernen Kemisk Værk Køge A/S, der blev grundlagt som en afdeling i 1934 og blev et selvstændigt aktieselskab i 1946. Kemisk Værk Køge blev Nordens største producent og eksportør af farve- og tekstilpigmenter samt plantebeskyttelse, men kom også til at lægge navn til Nordens største kemiskandale i 1977, da det svenske datterselskab BT-Kemi KVK forurenede hele den svenske by Teckomatorp (oprensningen efter fabrikken blev først afsluttet i 2005).
Sadolin & Holmblad banebrydende indenfor medarbejderpleje, idet man som en af de første virksomheder købte medarbejder-sommerhuse, lavede medarbejder-ferielegater, samt lavede en virksomhedsponsoret idrætsforening IF Sadolin. Som den første virksomhed i verdenen udstedte medarbejderaktier - de såkaldte C-aktier - i 1957 til favørkurs (105 kr. for en 100 kr. aktie). Fem år senere blev denne til en B-aktie, og medarbejderen kunne så hande denne til den noteret kurs på Københavns Fondsbørs - på lige fod med de "normale" B-aktier. Senere i - 1974 - etablerede man den første virksomhedssponsoret kunstforening i Danmark, og denne eksisterer fortsat i dag.
Som en lille interessant sidebemærkning, så kan det nævnes, at både Jørgen Christian Hempel og Sigurd Dyrup var ansat hos Sadolin & Holmblad. Jørgen Christian Hempel som repræsentant, og Sigurd Dyrup som den første egentlige specialiseret farve- og lakingeniør hos Sadolin & Holmblad. Sigurd Dyrup blev siden udstationeret Sadolin & Holmblads licenspartner i USA, som vicedirektør, og da han kom hjem så ville han være direktør og medlem af direktionen. Men i stedet for at blive direktør, så blev Sigurd Dyrup afskediget, og kort efter - i 1924 - blev han partner i en eksisterende farvefabrik. I 1928 købte han sin partner ud og tog i stedet entreprenørfirmaet Monberg & Thorssen ind som partner, og dermed A/S S. Dyrup & Co. var skabt. Det skulle siden bliver Sadolin & Holmblads største konkurrent i Danmark på alt undtagen skibe/rust, mens J.C. Hempel's Skibsfarve-Fabrik blev det på netop skibe/rust.
De tre koncerner - og deres chefer - var dog ikke mere uvenner end, at Knud Sadolin, Jørgen Christian Hempel og Sigurd Dyrup sammen skabte de to interesseorganisationer Foreningen af Danske Farve- og Lakfabrikanter og Brancheforeningen for Danmarks Lak- og Farveindustri, lige som de alle tre var med til at etablere Nordisk Forskninginstitut for Maling & Trykfarver, der i over 40 år foretog grundforskning for den nordiske farve- og lakindustri sammen
I 1977 fremstillede Dyrup, Hempel og Sadolin tilsammen farver og lakker på 82 fabrikker i over 60 lande verdenen over, og samtidig var Danmark som nation verdens anden største farve- og lakeksporterende nation. Det gjorde Danmarks farve- og lakindustri til Nordens mest multinationale industri - og dengang endnu mere omfattende geografisk end både A/S Det Østasiatiske Kompagni og A.P. Møller Gruppen.
Den anden oliekrise afsluttede denne store epoke i Dansk erhvervsliv, og i dag er det medicinalindustrien som har overtaget rollen (dog i mindre målestok, hvis man både ser på dansk ,nordisk, europæisk og globalt plan).
Mange år senere - i 1981 - foretog deres efterfølgere et mageskifte, således at Sadolin & Holmblad afgav deres produkter indenfor metallakker til tyndpladeindustrien (vaskemaskiner m.m.) til Dyrup, der i stedet afgav deres produkter indenfor træindustrien til Sadolin & Holmblad. Disse produkter kom i øvrigt tilbage, da Dyrup i 1988 solgte hele deres tilbageværende industrimalevarer program til Casco Nobel, og aktiviteterne i Danmark og Italien blev derfor sammenlagt med Sadolin & Holmblad tilsvarende.
Autolakkerne er delt i to segmenter, nemlig autolinielakker til automobilfabrikkerne og autoreperationslakker til automobillakkere og autoværksteder. Autolinielakkerne trak man sig ud gradvist, og i 1981 mageskiftet Skandinavien med svenske Wilhelm Becker, som i denne forbindelse også overtog Sadolin & Holmblads oprindelige grundlag: Kunstnerfarverne. Samtidig afgav Wilhelm Becker deres licens af "Pinotex" i Sverige til Sadolin & Holmblad, og indgik en aftale om ikke selv at fremstille træbeskyttelse, som de i stedet så modtog fra Sadolin & Holmblad. Autoreperationslakker trak man sig ligeledes gradvist ud af, og i Skandinavien solgte man dette til PPG. I dag indgår Sadolin & Holmblad i Akzo Nobel, der ligeledes ejer Sikkens og Lesonal, som er verdens største indenfor netop autofarver til både linie og reperationsbrug.
I mange år var der en stor konkurence mellem Sadolin & Holmblad og J.C. Hempel om at lave skibs- og containerfarver. Denne kamp "tabte" Sadolin & Holmblad dog, og i 1988 trak man sig ud af af dette marked, idet man solgte dette område til norske Jotun. J.C. Hempel var og er fortsat blandt de tre største aktører på globalt plan. I dag indgår Sadolin & Holmblad i Akzo Nobel, der ligeledes ejer International Paints, som er verdens største indenfor netop offshorefarver.
I dag er Nordens absolut største aktør: Akzo Nobel ( hollandsk - som indeholder danske Sadolin & Holmblad og svensk-norske Casco Nordsjö) - efterfulgt af Wilhelm Becker (svensk), Jotun (norsk) og Tikkurila (finsk). Indenfor for udvalgte områder er mindre koncerner førende: Dyrup (dansk), Flügger (dansk), Hempel (dansk) og Teknos (finsk).
Du kan her læse en længere beretning om Sadolin slægtens sidste 15 år som aktionærer i "S&H" og "KVK" - og om hvorfor koncernen endte med udenlandsk ejer: "En Farverig Saga Blot: Sadolin & Holmblad 1974-1989" (Revideret Bachelorprojekt i Historie af Nikolaj Sadolin, 2004) samt se "Kemiker"-afsnittet i DR2-dokumentarserien "De Skabte Danmark", der blev sendt i anledning af Industrikulturåret i 2007
|