Født evt 1745??? Den 19. September 1801 stod der i Århus Stiftstidende følgende notits: Hos Dansemester Hr. Mohr paa Broberg*, kan bekomes udklinkede gode gl. Tagsteen, nemlig af de store brede Hollandske, af de lange smale Dito og ordinaire Flensborger, skulde der være nogen af borgerne som behøver dem at forbedre deres tage med, bedes at melde sig snart.
100 koster 2 Rdr.
--------------------
Han boede på østsiden af Broberg, d.v.s. det nuværende Frederiksgade. Navneændringen skete i 1826, hvor anledningen var, at kong Frederik VI besøgte Århus. Helt nøjagtigt var adressen Frederiksgade 15.
Iøvrigt var Århus dengang ikke større, end at bygrænsen gik ved Broberg/Frederiksgade. Gaden var iøvrigt en del af den østjyske landevej, så trafikken fra Skanderborg til Randers passerede igennem Frederiksgade!
Og ved sydenden, op mod den nuværende rådhusplads, var der en port, hvor bønderne betalte afgift, inden de kørte ind i byen for at sælge deres varer!
--------------------
Portrætmaleren Hans Hansen har i sin dagbog september 1793 givet et karakterportræt af Hans H. Mohr.
"I den Tiid jeg var der, traf det sig just, at en Dansemester Mohr fra Aarhuus var der for at informere de Smaae. Hans Selskab var mig meget behagelig og hialp mig got at fordrive Aftenen, som ellers kunde bleven mig meget kiedsommelig, da jeg maatte have tilbragt den paa mit Kammer alleene, saasom Herskabet heist er for sig selv. Denne Mohr besidder en fortræffelig Caracteer; skulde han have en Feyl, da bestaaer den deri, at han besidder formegen Beskedenhed, som falder lidt i det slaviske, og han gierne henregner til en Slags Frygt eller Feighed.*1)
l) Dansemester Hans Henrik Mohr i Aarhus døde 1831.
Protrætmalerens Dagbog 1793-1797, Udgivet af Julius Clausen og P. Fr. Rist, Gyldendalske Boghandel Nordisk Forlag, København 1907, side 13 mf.
--------------------
Den 20. November 1804 stod der i Århus Stiftstidende følgende notits:
Den Gaard paa Broberg,* som forhen har tilhørt Dansemester Mohr er underhaanden at faae tilkiøbs, hvorom Liebhaverne behgelig vil melde sig hos Borgmester Hvidd.
--------------------
I 1808 købte Hans Heinrich Mohr en gård, "Broholtgaarden", i Ingerslev v/Tranbjerg, forstad til Århus. Adressen er i dag Ingerslevvej 36. (2007)
--------------------
Boende i Broeberg* i Århus Købstad den 1 juli 1787. Var indvandret til Danmark og havde stilling på Wilhelmsborg hos Baron Gyldencrone.
--------------------
Broberg=Frederiksgade.
--------------------
Folketælling 1 juli 1787, folio 106 i Århus Købstad, findes på det tidspunkt dansemesteren, hustruen og de tre ælste sønner opført.
--------------------
Gamle Hans Heinrich Mohr var blevet blind ca. 1828, og han var konstant sengeliggende, og "han kommer ikke op uden en Gang om Måneden for at faae Sengen redet ..."
--------------------
Stand, Håndtering og Opholdssted:
Opholdt sig hos sin søn forpagter Mohr i Sejling Præstegård.
Anmærkninger:
Død af alderdom.
Alder: 86 Aar.
Sejling Kirkebog side 184 nr. 3.
--------------------
Den 13. december 1831 indrykkede hans søn Wilhelm en dødsannonce i Århus Stiftstidend: At det alvise Forsyn, ved en blid og rolig Død, den 29. f. M., bortkaldte til et bedre Liv min uforglemmelige gode fader Hans Hendrik Mohr, forhen Dandse-lærer, det maae jeg herved af et dybt saaret Hjerte, meddeele hans mange Bekjendte og efterladte Velyndere. - Som en 86 Aarig Olding, berøvet Synet og tildeels Lemmernes Brug, var Døden for ham det ønskeligste Gode.
Seiling Præstegaard, Paa egne og fraværende 3 Brødres Vegne
d. 2. Dec. 1831 Wilhelm Mohr
--------------------
Den 6 November 1921 var der i Århus Stiftstidende følgende artikkel om en fiks Dansemester.
En Dansekostskole i Aarhus.
Da i 1782 Dansemesteren Heinrich Mohr og hans Hustru holdt holdt deres Indtog i Aarhus, var deres første Handling ved Trommen i Gaderne at lade følgende bekendtgøre: " Som.jeg med min Kone agter at nedsætte os i Aarhus for om muligt at oprette en Undervisningsanestalt hvorved skikkelige Folks Børn kan faa Undervisning i det franske og tyske Sprog, Historie og saa i Dans, ja for Pigebørnene i Syning og andre Fruentimmer Netheder, beder jeg os herved paa det bedste anbefalet til alle og enhver, som maatte have Lyst til at lade deres Børn i ovenmeldte undervise. Hvem der vil anfordre os deres Børn i Huset, kan gøre sig forsikrede om Omsorg, som og om en ordentlig, grundig og flittig Undervisning i det belovede. Prisen for dette bliver aarlig 100 Rdr. for hver, og formodes at disse medbringer Senge, da derimod de her af Byen, som vil lade deres Børn gaa til os i Huset kan saavel. som de forrige love sig for samme al behørig Anførsel iovenanførte, men betaler kun for Undervisningen de 6 Dage i Ugen 20 Rdbr. og for 5 Dage 10 Rdr. - At alle kan have desmere Lyst, og at de, som er i Huset, ikke skal savne den fornødne Pleje som Børn, gives dem Frihed Onsdag og Lørdag Eftermd., disse sidste betaler Undervisningen i Dans for sig selv. - Saa vist vi agter at have en god Samvittighed for Gud og ved denne Undervisningsanstalt at søge vores eneste Næringsvej,
tilsiges of forsikres den os anfortroede Ungdom al forsvarlig Medfart i alle Maader, at vi kan være forsikrede om denne vor Næringsvejs Vished, maatte de, der vil beære os med deres Gunst i denne Henseende, behagentlig melde sig hos mig, Dansemester Mohr i Aarhus."
Dansemester Mohrs brev til Amtmand von Güldencrone i Randers. Den 18. februar 1800, efter sin anden hustrue, Friderica Chat
arina Hesse's alt fortidlige bortgang, skrev han et brev til Amtmand von Güldencrone i Randers. Det fremgår heri at Amtmanden ikke bare var en en bekendt til hans afdøde hustru, men at han også var hendes og senere familien Mohrs velgører.
Friderica var sandsynligvis i familie med Güldencrone. Dansemesteren skriver på vegene af sine sønner, og takker Amtmanden for at ville være velgører.
--------------------
På forsiden er et rødt lakstempel som desværre ikke er tydelig i denne gengivelse. Brevet er skrevet på tyndt pergament og er derfor svær at læse. Det er skrevet på tysk .Her kommer det i Dansk oversættelse. Brevet findes hos et familiemedlem.
Aarhuus d. 18de Februar 1800 [pagina 1]
Højvelbårne Herr Kammerherre
At højtærede samme Beskytter nu tilmed yderligere vil være (vor) velgører det rør mig ubekriveligt : Da vi allerede i forvejen intet ejer, som ikke for længst allerede tilhører Dem. Og nu alligevel således af Deres gode hænder modtager en gave får De herfor den oprigtigste tak. - En skam at jeg ellers intet kan (give) og at jeg til alle tider må være genstand for almen barmhjertighed dog er forsynets Veje jo viseligt rette og godt, som De behager at bemærke.
Blot var jeg nu allermindst forberedt på, (at hun) i tiden forud ikke var ved så godt helbred, og at i mit fravær nu en sådan bagatel måtte blive årsag til hendes død. Hun forlod verden med en standhaftighed, som er en kristen kvinde værdig.
Aarhuus d. 18de Februar 1800 [pagina 2]
Den salige [afdøde] talte endnu kort før sin Bortgang om Dem og Deres Kære, ved hvem hendes hele hjerte altid hang. Hun havde altså ret [at] samme ville tage sig af os, dog min fremtidige skæbne løber fra mig [og] så forvirret gennem mit hoved, at jeg [ikke må ytre nogen tanke om, hvorvidt De straks har den nåde, at tillade mig dette].
Der foreligger ingen, forsegling [besegling] skifte hos mig. Hvorledes jeg skal forholde mig med hensyn til mine børn ved jeg ikke. Man siger jeg må søge bevilling.eller også dele men måske vil der intet være at dele! Da jeg har mistet al min lykke på jord, hvad kan da mere bekymre mig. Tilgiv, Nådigeste Herre hvis jeg bliver utålmodig. Jeg aner ikke mine levende råd. Jeg takker endnu en gang for Deres nådige deltagelse, sammen med min .. til Fruen og Er jeg i ærbødinghed for Deres Højvelbårne
Aarhuus d 18 Febru 1800
Underdænigst Deres
Hans Heinrich Mohr