Notater |
- Begyndte opdyrkningen af Raunkjær hede i 1847 ifølge mindesten i Kongenshus Mindepark. Ejer af Raunkjær indtil sønnen Hans overtager i 1876. Flytter så til Knude, som overtages af sønnen Niels Thelle i 1890. Er derefter ejer af Hedegaarden til sin død. A.R. skriver: Johan Christian eller Christian Raunkjær, som han efterhaanden blev kaldt, blev gift med en fattig Pige, Ane Thjellesdatter, som var født paa Anebjerg lige Syd for Lyhne By. Hendes Far var Husmd. og Tømrer Thjelle Jørgensen. De gamle paa Østergaard var ikke begejstrede for den Svigerdatter, men han satte sin Vilje igennem. Hun blev meget afholdt og elsket af alle i Familien. Hun var sammen med sine Søskende blevet vældig godt oplært af sin Bedstemor, som i sine unge Dage havde tjent i Huset hos Brorsons i Ribe. Hendes Far var Degn dernede. Ann Raunkjær skrev godt. Hun skrev mange Breve til Venner og Bekendte og blev ved at holde Forbindelsen vedlige med Præster som hun satte Pris paa. Hun gik meget i Kirke, og naar hun saa kom hjem, kunne hun gengive Prædikenen for sin Mand og Venner af Huset, som hun tit og gerne samlede omkring sig. Hun gik f.Eks. den lange Vej fra Raunkjær til Hoven for at høre Vilhelm Birkedahl.
(SMS): Opdyrkede Hede i den helt store Stil. Da Mindeparken i Kongenshus blev oprettet, blev han indstillet til denne Hædersplads af det hjemlige Sogneraad og blev selvfølgelig optaget blandt Pionererne der. Var nogen berettiget til denne Plads, saa var han det. Disse Gamle Pionerer har jo ved deres Opdyrkningsarbejde ikke alene, næsten alle, efterladt sig en Velstand, der kommer Efterkommerne til Gode, men ogsaa gavnet Landet i en saadan Grad, at dette Minde om deres Virke skyldte Landet dem. Det kan vist ogsaa betragtes som mere værd end Kors og Stjerner paa Brystet. Jeg mener bare, at flere burde have haft et Minde der. (Slut SMS)
- Døbt 2. Maj 1825 hjemme. Døbt 4. Juni 1825 i Lyhne Kirke. Faddere: Opholdsmand Peder Pedersen og Proprietair Niels Pallesens Hustru, begge af Østergaard, Gaardmand Christen Sørensen af Nørhede og Hustru, sidste Barnets Moster, bar det. Forlovere: Hans Christensen, Brudgommens Fader, Thjelle Jørgensen, Brudens Fader. Begyndte opdyrkningen af Raunkjær hede i 1847 ifølge mindesten i Kongenshus Mindepark. Ejer af Raunkjær indtil sønnen Hans overtager i 1876. Flytter så til Knude, som overtages af sønnen Niels Thelle i 1890. Er derefter ejer af Hedegaarden til sin død. A.R. skriver: Johan Christian eller Christian Raunkjær, som han efterhaanden blev kaldt, blev gift med en fattig Pige, Ane Thjellesdatter, som var født paa Anebjerg lige Syd for Lyhne By. Hendes Far var Husmd. og Tømrer Thjelle Jørgensen. De gamle paa Østergaard var ikke begejstrede for den Svigerdatter, men han satte sin Vilje igennem. Hun blev meget afholdt og elsket af alle i Familien. Hun var sammen med sine Søskende blevet vældig godt oplært af sin Bedstemor, som i sine unge Dage havde tjent i Huset hos Brorsons i Ribe. Hendes Far var Degn dernede. Ann Raunkjær skrev godt. Hun skrev mange Breve til Venner og Bekendte og blev ved at holde Forbindelsen vedlige med Præster som hun satte Pris paa. Hun gik meget i Kirke, og naar hun saa kom hjem, kunne hun gengive Prædikenen for sin Mand og Venner af Huset, som hun tit og gerne samlede omkring sig. Hun gik f.Eks. den lange Vej fra Raunkjær til Hoven for at høre Vilhelm Birkedahl. (SMS): Opdyrkede Hede i den helt store Stil. Da Mindeparken i Kongenshus blev oprettet, blev han indstillet til denne Hædersplads af det hjemlige Sogneraad og blev selvfølgelig optaget blandt Pionererne der. Var nogen berettiget til denne Plads, saa var han det. Disse Gamle Pionerer har jo ved deres Opdyrkningsarbejde ikke alene, næsten alle, efterladt sig en Velstand, der kommer Efterkommerne til Gode, men ogsaa gavnet Landet i en saadan Grad, at dette Minde om deres Virke skyldte Landet dem. Det kan vist ogsaa betragtes som mere værd end Kors og Stjerner paa Brystet. Jeg mener bare, at flere burde have haft et Minde der. (Slut SMS)
|