Notater |
- Blå lejesvende i DR
09/05/2011
Af: Lasse Højsgaard
Niels Grunnet - chef for Radioavisen - og flere centrale nyhedsjournalister på DR stod i 50'erne i tæt forbindelse med det amerikanske propaganda-apparat.
Danske journalister arbejdede i begyndelsen af 1950'erne intenst med at skabe et positivt syn på USA og NATO, og de stod i tæt kontakt med den amerikanske informationstjeneste USIS, der belønnede dem med rejser og sågar en titel som æresborger.
Det fortæller historikeren Josef Batikha, der har studeret rapporter fra USIS-afdelingen på den amerikanske ambassade i København.
USIS var sat i verden for at propagandere for amerikansk kultur og amerikanske synspunkter, blandt andet gennem påvirkningen i nyhedsmedier, og til det formål skaffede man sig kontakt blandt andet til journalister, der ville bakke de amerikanske synspunkter op.
En af dem var Radioavisens daværende chef Niels Grunnet. I rapporterne fremhæver USIS ham som en ubetinget forbundsfælle, og han bliver i 1952 indstillet til en rejse til USA, blandt andet med følgende begrundelse:
"Han har givet aktiv støtte til den amerikanske udenrigspolitiks mål i sin radiovirksomhed. En tur til USA i den amerikanske regerings regi vil yderligere cementere den støtte, han har givet til USIS."
På den rejse bliver Grunnet endvidere udnævnt til æresborger i New Orleans. Ved hjemkomsten fortæller han den danske presse om en fantastisk oplevelse, hvilket USIS også konstaterer med tilfredshed i deres rapporter. Han kvitterer også med at bringe en række radiointerviews i DR med politikere og militærfolk, der sætter NATO i positivt lys.
Dansk Biografisk Leksikon Niels Grunnet, Niels Peter Grønbech Grunnet, 20.11.1901-22.9.1974, redaktør. Født på Frbg, død i Charlottenlund, begravet i Ordrup. Allerede som 17-årig begyndte G. at skrive i den dengang mangfoldige konservative provinspresse som han kom til at arbejde for i forskellige byer i 11 år under hvilke han blev chef for nu afdøde blade i Svendborg og Kerteminde, og han var i kortere perioder medarbejder ved Jydske Tidende og B.T. 1933 knyttedes han til den daværende Pressens Radioavis, nu Radioavisen, som han blev ansvarshavende chefredaktør for 1939. Med en kort afbrydelse under besættelsen sad han i chefstolen i 32 år indtil han faldt for aldersgrænsen 1971. I en central stilling levede han således med i den voldsomme udvikling af radioens nyhedsformidling fra den næsten eksperimenterende tid i Vesterport til den omfattende organisation i Rosenørns Allé. – September 1944 flygtede G. til Sverige hvor han i samarbejde med den svenske Radiotjanst fik organiseret regelmæssige, til slut daglige danske nyhedsudsendelser over svenske radiostationer. Disse udsendelser, der havde ledende politikeres bevågenhed, havde i nogen grad til hensigt over for lytterne i Danmark at afbalancere den nyhedsformidling der gennem Dansk Pressetjeneste i Stockholm forsynede Sveriges radio og de danske udsendelser fra BBC og den amerikanske ABSIE-station med danske informationer. Der var på det atmosfæriske medieplan tale om en afspejling af den tids modsætninger mellem modstandsbevægelsen og "de gamle politikere". Også i kraft af G.s velkendte stemme blev de i besættelsestidens seneste fase stærkt aflyttede. Det var vel som røsten i radioen med hans til formålet overordentlig velegnede organ – han stod selv som oftest for nyhedernes oplæsning - at befolkningen gennem en menneskealder blev fortrolig med G. selvom måske de færreste kendte hans navn. Han lagde også selv vægt på anonymiteten. Men han var andet end en stemme. Han havde myndighed og administrativt talent. Måske mere embedsmand end journalist fastholdt han loyaliteten over for den til enhver tid siddende regering og mente at radiomonopolet forpligtede til neutralitet over for alle menings-retninger. Under hans seneste år som radioavisens chef mødtes han af kritik, af krav om at nyhedsformidlingen skulle være mindre kedelig, mere levende, mere militant eller mere engageret. G. fraveg imidlertid ikke sin overbevisning om monopolets forpligtelse til en nøgternt refererende holdning. Radioavisen skulle ikke være morsom, sensationel eller engageret, sagde han. Den har ikke noget der skal "sælges". Familie Forældre: frimenighedspræst, senere gårdejer Peter Timotheus Waldemar G. (1863-1932) og Sanne Elise Grønbech (1861-1947). Gift 3.6.1930 på Frbg. med Karen Stemann-Petersen, født 31.8.1904 i Kerteminde, d. af fiskeskipper Hans S.-P. (1876-1968) og Christine Jørgensen (1881-1968).
- Chefredaktør af Pressens Radioavis og Redaktør af Danmarks Søfartsradio, R.
af Islands Falk
|