Notater |
- Jens Jensen Okkels blev hjemmedøbt d. 14. november, og dåben blev konfirmeret i kirken d. 26. november 1818. Faddere ved dåben var pige Ane Ceciliane Nielsdatter fra Elmholt, Dynes Amtrup (barnets morfar, Dynes Jensen) fra Snejbjerg, Erik Pedersen (barnets farbror) fra Øster Høgild, pigerne Sophie Erichsdatter fra Øster Høgild og Sofie Christiansdatter fra Fjederholt. Ifølge kirkebogen er han ikke navngivet Okkels.
I 1830 dør hans mor. Jens er da 12 år. Året efter gifter hans far sig igen, og Jens får en stedmor, Maren Madsdatter. Ved folketællingen i 1834 bor han forsat i sit barndomshjem, Okkelsgård.
Jens Jensen ungkarl af Okkels bliver gift i Gjellerup kirke den 10. oktober 1845 med Ane Jensdatter pige af Birk by. Forlovere ved brylluppet er P. Pedersen og L. Valter. Jens og Ane får 6 børn.
I 1846 får Jens Okkels skøde på sin svigerfar Jens Christensens gård Meldgård, senere kaldet Margretheslyst i Birk, Gjellerup sogn, Hammerum herred (matr.nr. 4 a,b). Skødet er indført i Hammerum herreds skøde- og pantebog nr. 14, fol. 840 og lyder i uddrag:
Underskrevne Jens Christensen gør her ved vitterlig at have solgt og afhændet fra mig og øvrige arvinger til min svigersøn Jens Jensen Okkels følgende mig tilhørende ejendomme, beliggende i Birk by, Gellerup sogn.
a) Den mig ifølge Skøde af 17/6 1828, læst 16/8 1828 overdragne Gaard af Hartkorn 3 Tdr. 6 Skp. 2 5/6 Alb. af Ager og Eng, Skovskyld 1 Skp. 1 Fjdk. med påstående Bygninger og tilligende Jorder, alt med de Rettigheder og Byrder, saaledes som jeg deraf har været Ejer.
b) 1 Engparcel fra Lars Frandsens Gaard, Øster Birkholm kaldet, Hartkorn 2 Skp. 3 Fjdk. 2 11/32 Alb.
c) Foruden det foranførte Hartkorn følger i Købet Ind- og Udbo tillige med Besætning og Inventarium, saaledes som Køberen samme allerede har tiltraadt og taget i Brug og Besiddelse.
Da køberen Jens Jensen Okkels har tilfredsstillet mig for Købesummen 1775 Rdlr. Sølv, idet han har forpligtet sig til at svare de 275 Rdlr. Sølv, som indestaar i Gaarden, og for de øvrige 1000 Rdlr. givet mig fyldestgørende Sikkerhed, samt fremdeles ved Kontrakt af D.D. givet mig Betryggelse for den Aftægt, jeg og Hustru ved Gaardens Afstaaelse har betinget os, saa erklærer jeg desaarsag, at benævnte Ejendomme med Tilliggende ganske som jeg har været Ejer deraf nu rettelig skal tilhøre Jens Jensen Okkels med fuld Ejendomret fri og frelst fra hver Mands Tiltale under min og Arvingers Hjemmel efter Loven.
Skrevet i Herning, 8. Februar 1846
Jens Christensen
Læst i Hammerum Herreds Ting 8. April 1848.
1858 er Jens Okkels laugværge i skifteretten for Ane Marie Christensen, som er enke efter Peder Jepsen i Birk.
Jens Jensen Okkels afstod i året 1875 "Meldgaard" til sønnen Jens Birk Jensen.
Hans søn, Lars Martinus Okkels Jensen, går i perioden 1871-1874 på Jelling seminarium. Mens det står på, er der en livlig brevveksling mellem ham og hans forældre samt hans hjemmeboende brødre i Birk. Brevene, som omhandler stort og småt fra hjemmet og hjemegnen blandt andet familiens helbred og især mangel på samme, slutter ofte med en lille beskrivelse af særligt mændenes arbejde på gårdene. Faktisk er brevvekslingen så omfattende, at man får et ganske godt indblik i gårdmandslivet på den tid:
17. maj 1871: ...I torsdags saaede jeg det første af min sæd... (Brev fra Jens Jensen (Okkels) til sin søn, Lars Martinus Okkels Jensen)
9. oktober 1871: ...Vor rug fik vi dog saaet i september, og nu i dag har vi faaet de sidste af vore kartofler op. I morgen har vi i sinde at kaste mergel i Ørre eng, hvis vejret bliver til det... (Brev fra Jens Jensen (Okkels) til sin søn, Lars Martinus Okkels Jensen)
4. september 1872: ... Jeg var paa Lund marked i gaar. Priserne var lidt trykkede - vi solgte en kvie og to smaa stude ... Nu slutter jeg for denne gang - jeg venter, vi skal ud at køre havre hjem... (Brev fra Jens Jensen (Okkels) til sin søn, Lars Martinus Okkels Jensen)
September 1872: ... efter Lund marked, som der ikke var noget ved. Jeg stod og holdt ved kreaturerne, og var kun nede paa markedet 1/2 time, hvor jeg saa en vild menneske, komedie altsaa. Vi solgte 2 stude og en kvie og Jens Birk og Jens Christian byttede deres væk... (Brev fra Peder Christian Jensen Okkels til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
22. september 1872: ... Rugsæden er vi færdige med saa nær som i Vesterbyen og norden for ??? (Brev fra Jens Birk Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
8. oktober 1872: ... Det har været svært at faa kornet ind og rugen saaet på grund af vejret. Og der er nok nogen, der slet ikke faar saaet... (Brev fra Jens Christian Okkels Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
29. oktober 1872: ... Alt korn er hjemsamlet for en tid siden, og næste aars grøde er allerede saa vidt, at man kan fryde sig derved... (Brev fra Jens Birk Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
29. november 1872: ... Om vort arbejde kan siges, at vi er færdige med pløjningen for nogen tid siden. Det vil sige stubjorden. Nu er vi ved at lægge chaussé an fra gaarden ned til hovedvejen... (Brev fra Jens Birk Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
6. marts 1873: ... Nu begynder vi at tænke paa paasken. Denne gang vil jeg anmode dig om at tage med posten. Vi er ikke saa godt kørende. Vi har solgt en hoppe, og to skulle faa føl. Jeg skal nok betale rejsen... (Brev fra Jens Jensen (Okkels) til sin søn, Lars Martinus Okkels Jensen)
24. marts 1873: ... Vi har solgt den brune plag vi købte i fjor for 135 rd. Maaske for lidt, men det var ingen god plag. Vi har ogsaa solgt 3 par stude og skal have 350 rd. for dem. Og saa har vi solgt gamle spæt for 60 rd. Vi har været god ved hende den sidste tid. Saa har vi købt en kvie af Kresten Smedegaard for 62 rd. - den skal kælve i maj. (Brev fra Jens Christian Okkels Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
30. marts 1873: ... Vi har faaet en engvandingskarl. Hvert aar vil vi tage et stykke eng ind og opdyrke. Begyndte i Ørre... (Brev fra Peder Christian Jensen Okkels til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
25. maj 1873: ... Vor foraarssæd er lagt, og vi skal have tækkemand i næste uge... (Brev fra Jens Jensen (Okkels) til sin søn, Lars Martinus Okkels Jensen)
14. juli 1873: ... Sidste onsdag eftermiddag begyndte vi at slaa græs i engen, og vi har det meste af Ørre stakket. Jeg regner med du vil hjælpe os at slaa, naar du kommer hjem. Kunne det ikke være morsomt: fire brødre side om side med leen? Vi har avlet mere kløver i aar end nogensinde før: 21 læs... (Brev fra Jens Birk Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
29. august 1873: ... Rugen og byggen er nu hjemme, og det meste af havren er høstet - den er ogsaa god i aar... (Brev fra Peder Christian Jensen Okkels til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
1873: ... Den megen regn har sinket os saa meget, saa vi endnu har 10 - 20 traver havre ude, men vi har dog 6 stakke ved gaarden, saa vi har ikke grund til andet end at være taknemmelige. Vi har nu saaet en tønde rug og er færdige med at saa paa nær i Vestbyen. (Brev fra Peder Christian Jensen Okkels til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
11. oktober 1873: ... I dag har jeg været henne at levere den gamle Klemmesen til skomager Bæk. Til slagtning blev hun solgt, 18 rd... (Brev fra Jens Birk Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
26. oktober 1873: ... Nu kan jeg ikke faa tid til at skrive mere, for din fader vil til Herning med huden af det store føl, der blev saa hurtigt født og døde. (Brev fra Ane Jensdatter til sin søn Lars Martinus Okkels Jensen)
23. november 1873: ... Plus regnskab for salg af et faar og nogle lam (Lars Martinus's) 15 rd. og faderen lægger saa 50 rd. til. Pengene for ulden har de ikke faaet endnu... (Brev fra Jens Birk Jensen til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
24. april 1874: ... Meget travlt med at saa, en haard tid for de sølle bæster. Man skylder jo jyden for, at han er mere nænsom over sine heste end over sig selv. Vi andre har kastet drængrøfter - 500 favne, jo dybere jo bedre. Paa mandag vil jeg kaste klyner, og snart skal vi til at kaste ler. Senere skal der stryges sten... (Brev fra Peder Christian Jensen Okkels til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
15. juli 1874: ... I gaar eftermiddags begyndte de at slaa. I gaar læssede jeg klyner - vi brænder i disse dage sten. (Brev fra Peder Christian Jensen Okkels til sin bror Lars Martinus Okkels Jensen)
Der kommer til at gå mange breve og pakker frem og tilbage med posten (dagvognen). Fra Birk sender de smør, sulevarer og tøj - en gang imellem også andet. Fra Jelling gaar der tomme smørdunke og tøj retur. Der er ikke mange breve, hvori Jens ikke bedyrer sin søn Lars Martinus Okkels Jensen, at han ikke skal tage saa tungt paa det med eksamen. Og penge bliver sendt med opfordring til, at han bare skal sige til, saa skal der komme flere. Og han maa endelig ikke spare paa middagsmaden. Brevene slutter altid med hilsener fra hele familien, men først og sidst fra forældrene. Ofte staar der kærlig hilsen; men ligegyldigt hvad der har staaet i forvejen, slutter brevet altid: Venskabeligst Jens Okkels.
Jens sender det første brev til Lars Martinus den 17. maj 1871: Kære Søn! - Nu sætter jeg mig til at skrive nogle faa linier til dig, og det bliver ikke meget, for jeg tænker med Guds hjælp, at hvis der falder ikke andet ind, saa kommer din ældste bror ud til dig lørdag aften. Saa kan I jo bedre tale sammen om nyt og gammelt.
Jeg har hørt af et brev fra dig at "de gamle" har taget eksamen, og saa kan jeg vel tænke at det giver dig indtryk og tanker - men med maade.
Kære Søn! Du må ikke bryde dig for meget med den eksamen, for det er jo ingen haardhed om man skulle gaa et aar længere.
Du skriver til din broder at skulle det gaa dig saaledes at du skulle falde, saa kunne du ingen komme til. Men saadanne tanker maa du ikke have. For sker det, maa det jo være til gavn - paa en anden maade, som man ikke kan se for sit blik. Du kan tro vi er lige glade ved dig - det maa du ikke tænke andet.
I torsdag saaede jeg det første af min sæd. Nu til slutning være du hilset fra din familie, men først og sidst fra dine forældre.
Venskabeligst Jens Okkels
Den 18. juni 1873 sender Jens igen brev til Jelling (i uddrag): Du maa spise middagsmad hver dag, ellers vil madlysten gaa fra dig. Og ikke bekymre dig saa meget - baade jeg og din moder er forsikrede om at du læser med flid. Peder Christian har været lidt bedre - i gaar var det dog ringere igen, men der kom ikke blod som første gang. I dag kørte de til doktor, baade ham og Jens Birk.
Hvad du skrev om pigen har jeg ikke noget at sige til - det overlader jeg alene til dig og Vorherre. Skulle jeg sige noget saa er det det: Jeg synes du er saa ung (19 aar). Til slut takker jeg dig for de mange glade dage vi har levet sammen. Er det Guds vilje at vi skal leve, saa venter jeg ogsaa at det vedvarer.
Den 15. juli 1874 bliver det kun til en kort besked: Kjære Søn. Her sender jeg dig 25 rd. - Og jeg skal nok med guds hjælp hente Dig til den bestemte tid - og paa bestemte Sted - og Dag, og saa beder jeg vorherre være med Dig og ledsage og opholde Dig. Hilsen fra mig og Din Moder. Jens Okkels
I 1875 afstaar Jens og Ane Meldgaard til deres ældste søn, Jens Birk Jensen, der bliver gift det aar. Herefter bygger de en ny gaard paa en udmark i Vester Birk. Denne gaard overdrager de i 1883 til deres yngste søn Karl Okkels. Ved siden af bygger de et lille aftægshus - Birkelund, hvor de bor resten af deres liv.
Fra aftægtshuset, Birkelund, sender de følgende breve til Lars Martinus og Marie: Birkelund den 30. marts 1884
Kjere Børren.
I kan troe Kjere Børren at vi var rigtig glade ved Eders Brev - endskjønt det er slemt for Marie at hun er Saa lit Rask - Men Saa skal man hobe til det bedste, at det bliver bedre Naar Sommeren Kommer - Din Moder er jo dog lit bedre end den anden Gang jeg skrev - disse Kjettel Knuder er jo dog Sunket men ikke aldeles gaaet, men vi haaber jo dog nu om vor Herre jo dog er os Saa Naadig og god - at hun kommer Sig denne Gang - jeg er glad hun har Jo dog syg og syslet (eller puslet) hele tidet og naar vi kan være nogenledes ved helsen, Saa har vi Jo got. Min Søstes Mand Dynes Søbyg (?) er død i Februar og jeg var derovre til Jordefær den 4. Marts - og nu er min Søster meget syg men hun kan maaske gjerne komme Sig igjen. Sidste Tisdag hafde Lars Jacobsen af Birk Bryllup med vor naarbos (eller morbrors) datter (Jens Simmonsen) hvilken var en stor Bryllup og Moder og jeg var ogsaa buden men vi blev hjemme men Karl og hans Kone og Jens Birk var der - og di var snart med over hele Birk. Hilsen fra Moder og mig til eder Bege Kjer Børren og hils din Svige Forældre og eders Smaa Drenge.
Jens Okkels
Fik du din høns got flytte med til fyen - skriv Snart.
-----------------
Birkelund den 17. August 84.
Kjere Børren.
Du skal have Tak Kjere Søn for din Brev du Skrev til Moder paa hindes fødsels Dag - og Hjertelig Tak Skal du havefor alt dette vi har haft sammen - Din Moder har været meget lit stærk i trefjerden Aard - men hun har jo da ikke Leget meget i Sengen end som almindelig - først begynte hindes Sygdom med at Kjetteler reste om hendes Hals og Saa fik hun noget raad for det Som og hjalp - og saa fik hun meget Smerte i Hindes Lemmer som vist nok var git især i Kallen på hindes Ben - Saa fik hun og noget for det Som hjalp - der efter begyndte det med nervegit mere i den venstre Arm og den højre Bend og fod - og det har hun jo nu haft et halv Aar - men hun er jo da lidt bedre - Nu i den siste Mane er hun ved Dogter hver Anden dag og bliver Læktreseer - og hun faar jo mixtur og piller hver dag og noget at smøre med - ellers har vi det got Karl og Kjestine omgaas os i Kjærlighed - Rug og Byg har vi inde eller samlet og havre har vi ikke høste ennu - Rug var god, men Byg og havre er meget smaat - Dine Søsken er jo dog nogenledes med helsen - endskjøn di er ikke stærk nogen af dem - I være hilset Kjere Børren og Hils eders Drenge fra Moder og mig.
Jens Okkels var ven med Thomas Nielsen. Blandt andet sendte Jens sine børn paa Hammerum højskole, som Thomas Nielsen havde oprettet.
Jens Jensen (Okkels) dør ved et ulykkestilfælde 68 år gammel den 24. maj 1886 som aftægtsmand i Birkelund, Vester Birk, Gjellerup sogn.
Jens Jensen Okkels
* 12. Novbr. 1818 † 24. Maj 1886
og Hustru Ane Okkels
* 5. Aug. 1824 † 10 Novbr. 1896
Den 28. maj bliver han begravet på Gjellerup kirkegård ved siden af sin kone. På deres gravsted bliver rejst en sortgrå granitsten. På stenens polerede front står med indhuggede bogstaver:
Hans barnebarn, Jens Okkels Birk beretter følgende om ulykkestilfældet i SL53:
Jens Okkels afgik ved Døden i 1886 ved et Ulykkestilfælde. Det kan synes underligt, at en saa rolig og besindig Mand skulle finde Døden paa den Maade. Selv om han var blevet Aftægtsmand, havde han sin Færden paa Gaarden (Karls), hvor han hjalp til med det Arbejde, som laa bedst for ham, og det var i Almindelighed pasning af Kreaturer. Men den 24. Maj 1886 blev det bestemt, at han skulle køre til Mølle i Herning med et Læs Korn til Formaling. Sønnen Karl lagde nok Mærke til, da han kørte hjemmefra, at Hestene var noget urolige, men han har nok ment, at Faderens Besindighed ville være i stand til at ordne den Sag. Det gik ogsaa altsammen godt nok til Mølle, men med en Ventetid der var de unge Heste blevet endnu mere urolige, og da det fra Møllen og til Hovedgaden gaar en del ned ad Bakke, tog Hestene Magten fra Kusken, og i Svinget ind paa Hovedgaden trak Hestene ham foran af Vognen, og samtidig slog den ene Hest bagud og ramte ham i Hovedet med Døden til Følge. Da Folk kom til aandede han svagt, men han døde umiddelbart efter.
Det gjorde et dybt Indtryk paa os alle, og maaske især paa mig, der i flere Aar havde færdedes med ham i Mark og i Stald, da Dødsbudskabet hen imod Aften blev os bragt. Ingen havde ventet, at Døden skulle komme til ham paa den Maade.
Det tragiske trafikuheld gav anledning til denne notits i Herning Folkeblad maj 1886.
Dødsulykke
Jens Okkels fra Birk blev i gaar Eftermiddag dræbt ved en Løbskkørsel. Han havde været til Mølle i Herning, og paa Hjemvejen fra Møllen og her ned til Byen løb Hestene løbsk ned ad Bakken, og den gamle Mand, der var 70 Aar gammel, blev kastet af Vognen og slæbt bag efter Hestene. Han blev herved saa lemlæstet, at Døden kort efterpaafulgte. Hestene løb over og ødelagde en Ligkiste og to Trækvogne, der stod ved Snedker Thomsens Ejendom, og løb til sidst fast i en Tørvestak.
--------------------
Brevene er endnu bevarede. Ellen Olsen-Okkels har maskinskrevet en del af dem. Hele materialet var i 1997 opbevaret hos Bengt Tue Mønnike i Strandby.
Lund marked blev afholdt sidste gang i 1876.
Gift med Lars Martinus storesøster Zidsel Okkels Jensen.
Kjettel = kirtel
Uddannet lærer. Grundlægger af Hammerum højskole, Vejle amt Folkeblad og Herning Folkeblad. Rigsdagsmand.
Jens Jensen (Okkels) 1818 - 1886 Ane Jensdatter 1824 - 1896
|