Notater |
- til Visselbjerg og Oxvang, - studerede 1579-81 med sin broder Frederik i Strasbourg, 1582 i Heidelberg og 1584 i Orleans, blev 1616 dømt fra livet for at have begaaet samleje med 3 søstre, af hvilke de to bleve henrettede, blev selv halshugget 30. maj 1616 i København.
[1]
- http://www.coast-alive.eu/node/13533
Nr. 2825 • København 29.05.1616
Dombog 25, Fol. 62V-65R Kronen (adel) mod Hans Munk (adel) Sædelighedsforbrydelser - blodskam (retspleje, kongelig anklager, tilståelse, henrettelse, halshugning; sædelighed, incest) • Kongen til stede; hele rådet til stede • 1. instans. Udfald: Domfældelse • halshugning Anklager: Ja: Niels Friis Retsgrundlag: Tilståelse Resume: Den kongelig udnævnte anklager anklager Hans Munk for at have øvet blodskam med tre søstre. De to af søstrene er blevet henrettet ved Skast Herredsting. • Sagsdokumenter: RA arkivskuffe 21, RTD nr. 56
Skads Herred. — Vester-Nebel, Alslev og Hostrup Sogne. 761
Tøndehvælv., ere tilføjede af Mursten. I Stedet for den gamle Altertavle, fra 1721, er der nu siden 1873 et forgyldt Kors. Granitdøbefont. Prædikestol fra Slutn. af 16. Aarh. i Renæssancestil. Mindetavle over Fr. Lützow til Visselbjærg og Hustru Dorthea v. Ahlefeldt, opsat 1682 af hans 3. Hustru med Oplysning om, at deres Begr. er under Altergulvet. Mindetavle over Hans Munk, † 1616. Desuden Mindetavler over Præsterne Oluf Jørgensen Riber, † 1651, Oluf Christensen Toft, † 1677, Hans Friis, † 1763, og Abraham Jessen, † 1787. (Om Kirken se J. Helms, D. Tuf-stenskirk., S. 149-51 og T. 40-42).
Halshugget for sex med 3 søstre.
- Jydske Vestkysten
Da sex med tre søstre betød halshugning
1565-1616: Hans Munk er en virkelig historie, der passer ind i alle skabeloner for en tragedie. Han kunne være blevet en af rigets fremmeste mænd, men bliver halshugget i 1616. Det meste af livet boede han på Visselbjerg i Alslev.
ALSLEV/VARDE: 50-årige Hans Munk er i fængsel på Koldinghus. Rådsmødet i Kolding i september blev aflyst, så kong Christian den Fjerde har endnu ikke givet ham sin dom. Men til maj næste år er det herredag i København, og her kan Hans Munk se frem til dommen. Dødsdommen.
Højt at flyve, dybt at falde, siger man. Sjældent har det været så rigtigt som i historien om Hans Munk fra Visselbjerg i Alslev ved Varde. Det er historien om adelsmanden, der er tiltænkt en rolle ved hoffet, men ender i druk, bliver forgældet og får en psykisk lidelse. I sidste ende er det hans åbenmundethed, der bliver hans endeligt.
Tiltænkt plads i kongens hof
Hans Munk bliver født i 1565 og har sin barndom på Frederiksborg Slot i Nordsjælland. Hans far, Jørgen Munk, er lensmand på slottet. Det vil sige, at han er den kongelige forvalter af slottet. Kong Frederik den Anden er fadder til flere af Jørgen Munks børn.
I 1567 køber Jørgen Munk et gods i Alslev ved Varde. Det er Visselbjerg, der er et af områdets helt store godser.
Vi er i fæstetiden, så Visselbjerg er ikke kun en stor hovedgård. Det er også ejerskabet af 38 gårde, 29 smågårde, et åle-fangststed i Alslev Å og Alslev Mølle. Herremanden på Visselbjerg ejer gårde i Hostrup, Forum, Hjerting og Janderup. Han er også den største ejendomsbesidder i Sønderside ved Ho. Det er det store fiskerleje, som bliver udslettet ved stormfloden i 1634. Men det er, efter denne historie finder sted.
Først i 1576 flytter familien ind. Jørgen Munk er syg, og 12. januar 1577 dør han på Visselbjerg. Senere på året dør hans yngste søn, Peder.
Hans Munk er nu 12 år, og lillebror Frederik er 11 år. De er tiltænkt noget stort. Ligesom deres far kan de blive nogle af hoffets fremmeste mænd.
Retssagen
Næsten 40 år efter er det blevet 28. maj 1616. Det er pinse, og det er den årlige herredag, hvor kongen mødes med sit rigsråd og afholder Kongens Retterting. Det er landets øverste domstol, så det er her, en adelig som Hans Munk skal dømmes af rigets mægtigste mænd: Kongen, kansleren, rigsadmiralen og det øvrige rigsråd.
Hans Munk får det sidste ord. Han bekender, men beder om mildhed. Hans ugerning skyldtes ungdom og mangel på forstand, siger han.
De tre søstre
Hans og Frederik Munk mister også tidligt deres mor, Dorthe Galt. Men kongen sørger for, at de får en værge, Erik Lykke. På dette tidspunkt er 14-årige Hans Munk og 13-årige Frederik Munk allerede sendt til Strasbourg for at få en adelig uddannelse ved Johannes Sturms gymnasium.
Senere i deres ungdom kommer de to unge på dannelsesrejse til universitetsbyer flere steder i Europa, før de i 1586 kommer tilbage til Vestjylland.
I dette år overtager 21-årige Hans Munk Visselbjerg, mens 20-årige Frederik Munk overtager Oksvang, der i dag ligger lidt syd for Esbjerg Lufthavn.
I årene herefter er det tydeligt, at brødrene har kongens bevågenhed. De inviteres med på rejser og til bryllupper ved hoffet. I 1597 er de begge på listen over herremænd, der er med til Christian den Fjerdes bryllup. Derefter er det kun Frederik Munks navn, der af og til dukker op i fortegnelser. Hans Munk får aldrig nogen stor status ved hoffet.
I stedet virker det til, at Hans Munk bruger sit liv på druk og damer. Og rygterne begynder at svirre allerede få år efter, at den unge herremand er flyttet ind på Visselbjerg: Hans Munk har været sammen med tre søstre.
Dødsdommen
Den 29. maj 1616, dagen efter retssagen til herredagen, falder der dom. Ungdom og mangel på forstand redder ikke Hans Munk. Dommen lyder:
"Da sagde vi derpaa saaledes af for rette, at forne Hans Munk bør for slige høje og slemme misgerninger at straffes paa hans hals".
Hans Munk skal halshugges.
Det, der ikke skulle siges højt
I 1614 er alt gået galt for Hans Munk. Han er forgældet, har solgt Visselbjerg og bor nu i Varde. I efteråret har hans psyke det ikke godt. Ifølge en samtidig kilde har han ikke "mere forstand end et barn på seks eller syv år". Måske har han det, vi i dag vil kalde en depression.
Hans Munk begynder at tale over sig. Nu er det ikke kun rygter. Det er Hans Munk selv, der fortæller, at han har været sammen med tre søstre. I 1600-tallet er det en forbrydelse, og der er ingen forældelse, så det spiller ingen rolle, at forholdene er sket over tyve år tilbage i tiden. Det, der ikke skulle siges højt, er blevet sagt til både præsten og andre af byens spidser. Nu kan det ikke mere behandles som rygter.
Lensmanden på Riberhus, Albret Skeel, beder kongen om ordrer, og i maj 1615 bliver Hans Munk pågrebet. 21. maj indrømmer han at have haft sex med de tre søstre. De er alle gift og bærer nu deres mænds navne som efternavn. Derfor hedder de: Kirsten Jep Jespersens, Maren Peder Hansens og Anne Niels Skøttes.
Samme dag bliver de også afhørt. Kirsten Jep Jespersen og Anne Niels Skøttes erkender, de har været sammen med Hans Munk. Maren Peder Hansens erkender også, men fortæller, at hun efterfølgende havde advaret sine søstre mod ham. Det kommer til at redde hendes liv, men er med til at koste søstrene deres liv.
Den 27. juni dømmer 12 mænd fra byer som Alslev, Hostrup og Sjelborg, to af søstrene skyldige i kætteri. Maren Peder Hansens går fri, fordi beviserne tyder på, at hun var den første søster, der var sammen med Hans Munk, og dermed har hun ikke begået noget ulovligt. Til gengæld bliver de to andre søstre henrettet få måneder efter, blandt andet fordi Maren Peder Hansens har forklaret, at de to søstre vidste, at hun havde været sammen med herremanden. Efter overleveringen foregår henrettelsen på Kasthøj i Alslev Sogn.
Halshugningen
To dage efter retssagen og én dag efter dommen bliver Hans Munk halshugget foran Københavns Slot. Liget bliver kørt til Vestjylland, og han bliver begravet i Alslev Kirke.
Næsten ét år skulle han bruge i fængsel, det meste af tiden på Koldinghus. Men da dødsdommen faldt, kom han ikke til at vente længe.
|