Notater |
- Studerede i Wittenberg. 1592 maatte hans far betale en del gæld, som han havde efterladt sig dèr
http://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=:2611341&id=I63
Hans Walter Harbou skriver:
Generation VI Christen Harbou
Med samtykke af bl.a. sine brødre Otte og Niels udsteder Christen Harbou i 1595 et morgengavebrev til sin hustru, Berette Sørensdatter Mund. Iht. dette morgengavebrev skal hun have lov til at sidde i uskiftet bo saa længe, hun lever. Da Christen Harbou dør i 1630, protesterer de to af deres sønner, Niels og Jørgen, idet de hævder, at denne bestemmelse i morgengavebrevet ikke kan være gældende, idet forudsætningen for bestemmelsen maa være, at der ikke er direkte livsarvinger. Sønnerne vinder denne sag.
I Bjerregrav kirke har Christen og Berette Mund ladet kirkens altertavle udføre. Den er forneden paa hver side forsynet med deres resp. vaaben.
Under arbejde med grøftegravning i 1904 i engen (tidligere mølledam?) ved Møldrupgaard (ca. 5 km. nord for Bjerregrav) stødte grøftegraverne paa to rigt ciselerede sølvrømere og en læderpose med penge. Bægrene har indgraveret Harbou'ernes og Mund'ernes vaaben. Der er formentlig tale om en bryllupsgave til Chresten Harbou og Berette Mund. Bægrene en antagelig blevet kastet i mølledammen under Wallensteins hærgen og plyndring i Jylland 1627-28. Bægrene er nu paa Nationalmuseet.
Om Christen Harbou er bl.a. fundet følgende: Christen Harboe var den sidste der nogenlunde formaaede at holde sammen paa familiens gamle besiddelser i Rinds Herred.
Det gods Christen Harbou ved forskellige transaktioner havde samlet i Rinds Herred angiver han i en ca. 1659 indsendt jordebog saaledes:
I Bjerregrav sogn en større bondegaard, Hovgaard (13 td. Hrtk.), en gaard og en mølle, i Navndrup, et skovhus og 2 gadehuse.
I Roum sogn en gaard.
I Hvam sogn en gaard og en halvgaard.
I alt skyldsat for 36 td. Hrtk.
Men paa møllen og skovhuset nær, har det alt vedtegning om at "Bonden er øde og ganske forarmet"
I en 1661 indsendt jordebog er hartkornet derfor nedsat til 25 td. H(v)olris hovedgaard er i søskendeskifte (formentlig i forbindelse med skifte efter Margrethe Måneskjold som døde i 1661) nedsat til 12 td. Hrtk. Bygningerne er afbrændte af Brandenborgerne.
|