Breve til stiftsamtmanden i Århus stift, Havreballegård og Stjernholm amter 1682-1799 -
incl Kalø amt 1682-1683
5te del pakke no 12
Landsarkivet i Viborg: B5A 73 år 1770 -1777.
1468
Fra Christian den Syvende, Christiansborg. Kongen har under dags dato bevilget, at Niels Krogstrup og Anders Krogstrup i Nakskov, på ustemplet papir må udføre en sag mod Procurator Valentinsen i Randers, angående en tilfalden arv, som Valentinsen var givet i commission at inscassere. Stiftamtmanden pålægges videre, at anordne dem en Procurator, der efter det vedlagte Beneficium paupertatis, uden betaling efter loven, forsvarligt haver at føre deres sag. [Se næste]. 29 maj 1772.
1469
Fra N C Carøe, Randers. [Se forrige]. Håber ikke, at Stiftamtmanden i unåde vil optage, at han i anledning af ordren af 5 hujus, underdanigst forestiller, at sagen som han nu for Krogstrupperne er pålagt at føre, af deres svoger Præsten Hr Monrad i Ødum, er anlagt ved underretten, og efter Monrads begæring har han nogle gange mødt der, for at få sagen optaget til doms, da den afvigte år var indstævnet til overretten. Af Monrad men aldrig af Krogstrupperne, er han bedt om der at føre sagen. Men da Monrad offentlig ved overretten, så snart Carøe der begyndte at tale, og nogle få linier var tilført, tilkendegav at han ikke var fornøjet med Carøes forhold, frasagde han sig straks sagen, fratrådte retten og lod Hr Monrad selv besørge det fornødne iagttaget. Monrad har siden den tid selv mødt og således forholdt sig under sagens førelse, at han nu selv, foruden Krogstrupperne, er blevet en part i sagen, og des foruden ved sin opførsel ved overretten, uden for protocollen og sagen, givet Valentinsen anledning til at anlægge en aparte sag mod ham, hvortil Carøe allerede er indstævnet for at vidne den 15 juni. Monrad har desuden til at føre hovedsagen ved overretten for sig selv og Krogstrupperne, allerede antaget Procurator Stabell i Århus. Som han [Carøe] forhen har frasagt sig sagen, og er indstævnet som vidne i en anden, af den første flydende sag, Hr Monrad der såvel som Krogstrupperne er part i hovedsagen, har antaget en fuldmægtig, og da sagen formodentlig bekvemmere kan udføres af en Procurator, som har alle disse besvogredes commission, siden det ene hænger i det andet, end af 2 Procuratorer, så indstiller han om han ikke kan blive forskånet for at påtage sig denne sag. [Se følgende]. 9 juni 1772.
1470
Fra Christian den Syvende, Christiansborg. [Se tidligere omtalte Beneficium paupertatis]. Henviser til ansøgning og begæring fra Studiosi Niels Krogstrup og Andreas Krogstrup af Nakskov, hvorefter han bevilger og tillader, at de indlæg, breve og bevisligheder som skal anvendes ved deres sag mod Procurator Valentinsen i Randers, som har i commission at indkassere en arvepart, må ske på ustemplet papir. Så må og skal de acter og domme som for retterne enten er passerede eller herefter passerer, som de eller deres fuldmægtig begærer beskrevet, dem i lige måde på ustemplet papir og uden betaling til rettens Betjente tilbørligt beskreven meddeles. Dog skal de ved sagens endelige uddrag, om de skulle tabe denne, enten betale de idømte omkostninger og mulcterne samt det stemplede papir og salær til rettens Betjente som ved hver ret er bestemt af dommerne, eller lide på kroppen med fængsel eller i andre måder, ligesom Højesteret eller Overdommere når de ikke appellerer, efter sagen beskaffenhed kunne tilfinde dem. Men ifald de ved sagens afslutning, skulle blive tildømt at nyde processens omkostninger, skal de ligeledes betale det stemplede papir og skriverløn, så også hvis de skulle vinde sagen ved Højesteret, betale til Underofficererne ved Livgarden til fods, som ved retten have opvartning 3 rdr, hvilke de haver at levere til den Procurator som fører deres sag, før han må gå i retten. [Se følgende]. 29 maj 1772.
1471
Fra Nicolaus Stabell, Århus. Han har som antaget fuldmægtig af Sognepræsten Monrad i Ødum, i sagen mod Procurator Valentinsen i Randers indstævnet denne til Randers Rådstueret, contra Niels og Anders Krogstrup. Henviser videre til skrivelse af 29 oktober, hvoraf erfares at Kongen har bevilget dem Beneficium paupertatis, hvilket der skal være hos Stiftamtmanden, behøves til førstkommende onsdag, for at undgå de på den tid og det steds forefaldende udgifter til retten og stemplet papir, hvorfor han beder om at få det udleveret. [Se følgende]. 14 juni 1772.
1472
Fra N C Carøe, Randers. Henviser til ordre af 5 juni, om at udføre sagen mellem Krogstrupperne og Procurator Valentinsen, men da han efter ordre af 10 hujus er fritaget for dette, returneres denne. [Se næste]. 13 juli 1772.
1473
Fra Rosenørn, Århus. [Se forrige]. Henviser til Kongelig bevilling om Beneficium paupertatis til Studiosi Niels og Andreas Krogstrup af Nakskov, til at føre en sag mod Procurator Valentinsen i Randers, i anledning af en dem tilfalden arvepart som denne skulle indcassere, hvorefter Rosenørn har anordnet Carøe til, efter samme, uden betaling, at føre sagen. Jvnf forrige returneres ordren, da han er blevet fritaget for at føre sagen. [Se næste]. 5 juni 1772.
1474
Fra Philip Ditlev Monrad, Ødum. [Se forrige]. Henviser til Stiftamtmandens meddelelse til Andreas og Niels Krogstrup, at de har fået Kongens bevilling - Beneficium paupertatis - fri proces, til at føre deres sag mod Procurator Valentinsen i Randers. I anledning af samme, indløb til Monrad fra bemeldte Andreas Krogstrup en skrivelse foruden andet af følgende indhold, bl a at han vil formode at hans skrivelse af 16 juni er ankommen, om det meddelte Beneficium paupertatis, og beskikkelsen af Procurator Carøe til at føre sagen. Men da han af Stiftamtmandens pro memorie af 16 hujus ser, at Carøe ønsker at blive fritaget for dette, nødsages han til at bede Monrad, i sit navn ufortøvet at besvare Stiftamtmandens brev således som han ser det kan være dem til nytte, at de ikke skulle tabe de fordele bevillingen forunder dem. Men hvis der ikke i Randers findes en person som kan foreslås, nødsages de til at betale Hr Stabels rejser [fra Århus], med hvem han dog behager at accordere, således det bliver dem tålelig. 23 juni 1772.
Påtegnet:
Dateret 3 juli af Monrad, der i dybeste underdanighed beder om, at Procurator Nicolau Stabel i Århus må beskikkes til at føre bemeldte sag, og det bevilgede Beneficium paupertatis bliver ham udleveret, såsom sagen ham ikke alene er bekendt, men han desuden har den gode egenskab frem for Carøe, at han lader sig råde, og det kan ikke være ham [Monrad] ligegyldigt, hvorledes en sag føres, i hvilken han fra begyndelsen af, ved Valentinsens ugrundede søgsmål og rettens føjelighed, uagtet alle af ham gjorte protestationer er blevet inddraget, og end mere nu, både på ære og person er af Valentinsen angreben, hvorom han må erfare at Carøe har understået sig i at melde til Stiftamtmanden, endskønt med mere frihed og anderledes end hans for retten aflagte Ed har tilladt ham at vidne. Stabel bliver også af Monrad befordret til Tinget, så at denne bekostning ikke bliver Krogstrupperne til byrde. I underdanigst forventning af Deres Excellences herudi forhåbede nåde.