Notater |
- Det var i 1774, at jordemoder Maria Magdalena Bittermann, spurgte, om hendes ugifte datter maatte lære jordemoderkunsten. Hertil svarede kommissionen, at hun gerne maatte gaa i lære, men hun kunde ikke beskikkes til jordemoder uden at gifte sig eller erhverve kongelig tilladelse. Cathrine Magdalena Bittermann, som datteren hed, maa saa have givet sig til at lære kunsten, for 20. april 1776 tog hun sin examen. Moderen blev gammel, og for bedre at kunne hjælpe hende indgav datteren i. juli 1782 ansøgning til kongen om at maatte faa lov til at søge nummer som jordemoder. Hun har ikke selv skrevet ansøgningen, men der ligger ved den i rigsarkivet flere erklæringer og deriblandt en fra hende selv, der er skrevet meget ubehjælpsomt og som lyder:
"Catrine Magdalene bitter Mans og Jens Pedersen styr Man blev for lovvet i aar 1779 den 17 September og er død for et aar siden det under skriver ieg. Maria bitter Mans d. 7. agusti 1782."
Hendes fader attesterer, at hun har været forlovet med styrmanden, og at de har levet sammen som ægtefolk, men de har ikke fundet det godt, at hun skulde beholde hans navn, da han døde paa en rejse. Hun havde altsaa været trolovet, og det regnedes jo tidt for lige med ægteskab - men i dette tilfælde havde det jo varet lidt længe, inden hun blev gift. Collegium medicum maatte udtale sig, og svaret gik ud paa, at da hun har været forlovet, og da hun har de bedste vidnesbyrd baade for sin examen og de forretninger, hun har haft under moderens opsyn, saa indstilles det, at hun maa faa den søgte bevilling, "da det er meget at ønske, at skikkede personer vilde lægge sig efter denne videnskab i de aar, da sinds og legems kræfter kan være dem til fordel."
Som følge heraf fik hun 20. september 1782 sin bevilling, og i april 1783 foreviste hun bevillingen for jordemoderkommissionen.
I dette sidste tilfælde gik man altsaa ud fra, at ansøgeren havde været gift, thi i tilladelsen siges udtrykkeligt: "men har dog været forlovet med en styrmand".
Kilde: Karen Schou-Pedersen
|